Κοινωνική παιδαγωγική και βασικές παιδαγωγικές έννοιες

Κωδικός Μαθήματος: 
ΠΔ1250
Μονάδες ECTS: 
6
Εξάμηνο: 
1
Εξάμηνο: 
2

Περιγραφή του μαθήματοςΣτο μάθημα επιχειρείται μια γενική επισκόπηση της Κοινωνικής Παιδαγωγικής και του ερευνητικού της πεδίου. Η προσέγγιση αυτή αποβλέπει στο να κατανοήσουν οι φοιτητές/τριες ποιο είναι το περιεχόμενο, οι σκοποί και οι στόχοι της Κοινωνικής Παιδαγωγικής, να προσδιορίσει το αντικείμενο και να αποκτήσουν με τον τρόπο αυτό οι φοιτητές/τριες μια πρώτη σφαιρική εικόνα της Κοινωνικής Παιδαγωγικής. Οροθετείται το γνωστικό αντικείμενο και αναλύονται οι κυριότεροι επιστημονικοί όροι της Κοινωνικής Παιδαγωγικής. Επίσης αναλύονται οι σημαντικότεροι όροι που χρησιμοποιούνται στους επιμέρους τομείς και κλάδους της Παιδαγωγικής Επιστήμης, αλλά και στην εκπαιδευτική πράξη.

ΣκοπόςΣκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτητές/τριες να αποκτήσουν μια γενική άποψη για τα θεματικά πεδία της Κοινωνικής Παιδαγωγικής, να ασχοληθούν με βασικές κατηγορίες για την οικοδόμηση και το στοχασμό της κοινωνικής εργασίας και συγχρόνως  να γνωρίσουν και να εμβαθύνουν στις βασικές έννοιες που χρησιμοποιούνται στους επιμέρους τομείς και κλάδους της Παιδαγωγικής Επιστήμης, αλλά και στην εκπαιδευτική πράξη.

ΑξιολόγησηΕξέταση γραπτή στο τέλος του εξαμήνου 

Πρόοδος (ενδιάμεση εξέταση)

Διδακτική ΜεθοδολογίαΟι διαλέξεις αποτελούν βασική μορφή διδασκαλίας του μαθήματος. Σε αυτές παρουσιάζεται και αναλύεται η ύλη, οι στόχοι και η αξιολόγηση μαθήματος. Η παρακολούθηση των διαλέξεων είναι υποχρεωτική. Οι φοιτητές/φοιτήτριες ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στις  συζητήσεις που γίνονται. Επιδιώκεται ο διάλογος και η ανταλλαγή επιχειρημάτων σε σχέση με τα θέματα που παρουσιάζονται.

Σε ορισμένα βασικά θέματα του μαθήματος, η διδασκαλία συμπληρώνεται με ειδικές συζητήσεις κατά ομάδες φοιτητών (tutorials). Για τις συζητήσεις αυτές, διανέμονται έγκαιρα στους φοιτητές ερωτήσεις, πρακτικά θέματα και ασκήσεις, τις οποίες οι φοιτητές επεξεργάζονται μόνοι τους και παραδίδουν τις απαντήσεις στον καθηγητή. Στη συνέχεια, σε ειδική συνάντηση της ομάδας, γίνεται συζήτηση και ανάλυση του σχετικού θέματος.

Επισυναπτόμενο ΑρχείοΜέγεθος
koinoniki_paidagogiki_kai_vasikes_paidagogikes_ennoies.pdf149.08 KB
koinoniki_paidagogiki.pdf440.84 KB
diaprosopiki_epikoinonia_sto_nipiagogeio.pdf97.64 KB