Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Τύπος Εκδήλωσης: 
Δράση

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

21 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ 2018

 

«Το νέο ποίημα

…δεν θα κάνει όνειρα στα οποία να μπορείς να βασιστείς»

                                                                                                Χ. Βλαβιανός

Διακοπές στην πραγματικότητα 

 Εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ποίησης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Για 10η συνεχή χρονιά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Η όλη διοργάνωση φέτος εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα στη διοργάνωση των δράσεων συμμετέχουν:

  • Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης
  • Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
  • Η Κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Π.Τ.Π.Ε.
  • Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας
  • Ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης (Π.Ο.Φ.Α.)
  • Το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ) 

Οι δράσεις θα αρχίσουν το απόγευμα της Τρίτης 20 Μαρτίου, όπου η Ομάδα Φοιτητών Ποίησης 2018, θα ετοιμάσει την Κολόνα της Ποίησης,  στη Θόλο του κεντρικού κτιρίου «Παπαστράτος», η οποία θα φιλοξενήσει όπως κάθε χρόνο στίχους ποιητών/τριών.

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου οι δράσεις θα κορυφωθούν στις 12:00 στο χώρο της Θόλου πάντα, όπου οι «βάρκες της ποίησης» θα αιωρούνται μεταφέροντας το μήνυμα του εορτασμού της ημέρας. Φοιτητές, διοικητικοί υπάλληλοι, μέλη ΔΕΠ, μαθητές και πολίτες του Βόλου μπορούν να αφήσουν τους στίχους τους στην Κολόνα της Ποίησης, αλλά και να διαβάσουν αγαπημένους στίχους. Στη συνέχεια όλοι μαζί θα κατευθυνθούν στην παραλία όπου και θα διαβάσουν στίχους. Διασχίζοντας την πόλη και με κατεύθυνση προς την πλατεία του Αγ. Νικολάου,  φοιτητές, μαθητές, ποιητές, μέλη ΔΕΠ  θα διαβάσουν ποιήματα αφιερωμένα στους πρόσφυγες. Η δράση στην πλατεία  είναι σε συνεργασία με τα μέλη ΔΕΠ Μ. Τσουβαλά, Επίκ. Καθηγήτρια και Κ. Μάγο, Αν. Καθηγήτρια του Π.Θ., οι οποίοι έχουν προγραμματίσει όπως κάθε χρόνο δρώμενα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού που συμπίπτει με αυτή της ποίησης. Οι φοιτητές/τριες θα μοιράσουν στίχους στη συνέχεια στους περαστικούς της οδού Ερμού στο ύψος της πλατείας του Αγ. Νικολάου.

Το απόγευμα της Τετάρτης 21 Μαρτίου στις 19:00 στο αμφιθέατρο Σαράτση του κτιρίου Δελμούζου, θα ακολουθήσει η εκδήλωση «συναντήσεις/γνωριμία με τους ποιητές». Τιμώμενοι καλεσμένοι ποιητές φέτος είναι ο Αντώνης Σκιαθάς και η Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου. Φοιτήτριες από την «ομάδα ποίησης 2018» θα παρουσιάσουν τα πορτρέτα των δύο καλεσμένων ποιητών και θα ακολουθήσει σύντομη παρουσίαση των τελευταίων ποιητικών τους συλλογών από τα μέλη ΔΕΠ κ. Παπαρούση Μαρίτα, Αν. Καθηγήτρια  και Τσιλιμένη Τασούλα, Καθηγήτρια Π.Θ., στην οποία και ανήκει η όλη ιδέα της «Κολόνας της Ποίησης» και των δράσεων που πραγματοποιούνται στο Πανεπιστήμιο από το 2008, με τη συνεργασία μελών ΔΕΠ του Π.Θ. Ευγ. Σηφάκη, Επικ. Καθηγήτρια Π.Θ. κ.ά. Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας Βίκυ Μαντζώρου θα εκφωνήσει ομιλία με τίτλο "... κι η ποίησις είναι το καταφύγιο που φθονούμε".

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ελένη Κονταξή, μέλος ΕΔΙΠ και διδάσκουσα στο Π.Τ.Π.Ε. Η εκδήλωση θα κλείσει με το λόγο των ποιητών. Ένα τέταρτο πριν τις 19:00 μια έκπληξη που θα ετοιμάσουν οι φοιτήτριες των δυο Παιδαγωγικών Τμημάτων, θα περιμένει όσους/όσες βρεθούν στη Θόλο.

Οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές για το κοινό του Βόλου.

Επισυναπτόμενο ΑρχείοΜέγεθος
prosklisi_poetry_2.pdf.pdf110.86 KB
2018-3-21_afissa.pdf1.35 MB