Ευρωπαϊκή Παιδική Λογοτεχνία

Κωδικός Μαθήματος: 
ΓΛ0619
Είδος Μαθήματος: 
ΙΕ
Μονάδες ECTS: 
5
Εξάμηνο: 
7
Διδάσκων: 
Κονταξή Ελένη

Περιγραφή του μαθήματος

Το μάθημα αποτελεί βασικό εισαγωγικό μάθημα για την ιστορία, τη θεωρία και την κριτική της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας για Παιδιά και Νέους. Οι απαρχές, η πορεία και οι κυριότεροι σταθμοί της ευρωπαϊκής παιδικής λογοτεχνίας εξετάζονται μέσα από κειμενικούς παράγοντες που διαμόρφωσαν την Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία για Παιδιά και Νέους, εξωκειμενικούς παράγοντες (ιστορικό, πολιτισμικό και κοινωνικό πλαίσιο), τα κύρια χαρακτηριστικά και τη θεματογραφία, τις αλλαγές των εκάστοτε αντιλήψεων για την παιδική ηλικία, την αναγνώριση και την αξιολόγηση των ιδεολογικών προσανατολισμών και των συμβάσεων της παιδικής λογοτεχνίας κ.ά. Μας απασχολεί, επίσης, το ζήτημα των μεταφράσεων, διασκευών, μεταγραφών και προσαρμογών κειμένων παιδικής λογοτεχνίας, τα κριτήρια επιλογής τού προς μετάφραση έργου, ο ρόλος της «εισαγόμενης» μεταφρασμένης παιδικής λογοτεχνίας στη διαμόρφωση της ελληνικής.

 Αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα

• να γνωρίσουν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές την εξέλιξη των λογοτεχνικών ειδών και πώς αυτά ιδιοποιήθηκαν από την παιδική και νεανική λογοτεχνία.

• να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά των καλλιτεχνικών ρευμάτων στα κείμενα της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας,

• να μπορούν να αναγνωρίσουν και να αξιολογήσουν τους ιδεολογικούς προσανατολισμούς και τις συμβάσεις της παιδικής λογοτεχνίας.

• να γνωρίζουν τα σημαντικότερα έργα της ευρωπαϊκής παιδικής κλασικής λογοτεχνίας,

• να αποκτήσουν δεξιότητες ανάγνωσης, σύνθεσης και διασκευής λογοτεχνικών ειδών προσφιλών στην παιδική λογοτεχνία για τη δημιουργική και παιδαγωγική αξιοποίησή τους μέσα στην τάξη και το σχολικό πλαίσιο.

• η σύνδεση από τους φοιτητές/-τριες της εξέλιξης της ευρωπαϊκής παιδικής λογοτεχνίας με την εξέλιξη της ελληνικής και η αναγνώριση και έρευνα των δεσμών τους.

Αξιολόγηση

1. Γραπτές εξετάσεις στο τέλος του εξαμήνου που περιλαμβάνουν:

 Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

 Ερωτήσεις σύντομης απάντησης

 Ερωτήσεις ανάπτυξης

2. Μελέτη βιβλίου ευρωπαϊκής παιδικής ή εφηβικής λογοτεχνίας

3. Προαιρετική εκπόνηση και παρουσίαση προφορικής εργασίας (ομαδική εργασία)

Διδακτική Μεθοδολογία

Διαλέξεις, μελέτη κειμένων και κριτική ανάλυσή τους

Δικτυακή θέση μαθήματος: https://eclass.uth.gr/courses/ECE_U_144/

 

 

Επισυναπτόμενο ΑρχείοΜέγεθος
eyropaiki_paidiki_logotehnia_analytiki_perigrafi.pdf232.01 KB