Κατασκευές με Τεχνολογίες

Κωδικός Μαθήματος: 
ΘΠ1425
Είδος Μαθήματος: 
ΘΕ
Μονάδες ECTS: 
5
Εξάμηνο: 
7

Περιγραφή του μαθήματος

Στο μάθημα εξετάζονται και αναλύονται βασικές έννοιες και όροι Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών και θεωριών της παιδαγωγικής επιστήμης γενικότερα που πλαισιώνουν την ένταξη καινοτόμων εργαλείων στη μαθησιακή διαδικασία. Επιδιώκεται η σύζευξη των σύγχρονων μαθησιακών θεωριών και πρακτικών με τις ΤΠΕ, την Εκπαιδευτική Ρομποτική και τον Οπτικό Προγραμματισμό και η ανάδειξη της συνέχειας και της εξέλιξης της παιδαγωγικής σκέψης.

Αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/ήτριες θα είναι σε θέση να:

  • Γνωρίζει τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων εργαλείων από το πεδίο της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, του Προγραμματισμού και του Κινήματος των Δημιουργών
  • Αναγνωρίζει τις προσφερόμενες δυνατότητες εργαλείων Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
  • αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων εκπαιδευτικών προσεγγίσεων στη βάση των θεωριών μάθησης και των σύγχρονων προτεραιοτήτων στην εκπαίδευση.
  • να εφαρμόζει σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις στην οργάνωση μαθησιακών εμπειριών και τη σχεδίαση εκπαιδευτικών σεναρίων.
  • Δημιουργεί και να εφαρμόζει ένα κατάλληλο εκπαιδευτικό σενάριο με βάση τις νέες τεχνολογίες μάθησης και επικοινωνίας που βασίζονται κυρίως σε εργαλεία Εκπαιδευτικής ρομποτικής και οπτικού προγραμματισμού.
  • Αξιοποιεί τις γνώσεις που θα αποκτήσει από τη συμμετοχή στο εργαστήριο ώστε να μπορεί να τις εφαρμόζει σε νέα αυθεντικά πλαίσια.

Αξιολόγηση

Ο/Η κάθε φοιτητής/τρια αναλαμβάνει να προετοιμάσει ατομική εργασία στη βάση της σχεδίασης τεσσάρων πλήρων διδακτικών σεναρίων με χρήση των προτεινόμενων εργαλείων του εργαστηρίου, σε συνθήκες εξυπηρέτησης μαθησιακών στόχων στο νηπιαγωγείο. Η επιτυχής συγγραφή και η παρουσίαση της εργασίας εξασφαλίζει στον/στην φοιτητή/φοιτήτρια το 70% του τελικού βαθμού του μαθήματος. Το υπόλοιπο 30% καλύπτεται από τη επιτυχή συμμετοχή σε γραπτή τελική εξέταση που περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ή/και σύντομης απάντησης και συγκριτική αξιολόγηση στοιχείων θεωρίας. Κατά την εξέταση, η πρόσβαση σε βιβλιογραφικές πηγές ή άλλα βοηθήματα είναι ελεύθερη. Επίσης: Στην εξέταση δεν είναι αποδεκτή η αναπαραγωγή κειμένου.

Διδακτική μεθοδολογία

Διαλέξεις, Εργαστηριακού τύπου ομαδοσυνεργατικές ασκήσεις με υλικό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (Lego WeDo, Scratch 3.0, ScratchJr, BeeBot, κλπ.)