Συνομιλώντας με τους δημιουργούς

Τύπος Εκδήλωσης: 
Άλλο

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαθέτει 72 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Ένα από αυτά προσφέρεται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και έχει  τίτλο «Επιστήμες της Αγωγής: Δημιουργικά περιβάλλοντα μάθησης και παιχνίδι». Το πρόγραμμα εστιάζει στη διεπιστημονική, εμπεριστατωμένη και κριτική διερεύνηση των παιδαγωγικών διαστάσεων του παιχνιδιού και της δημιουργικής μάθησης, σε μια ποικιλία από εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Υποστηρίζεται κατ’ αρχήν από τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, αλλά και σημαντικούς καλεσμένους από τον ευρύτερο ακαδημαϊκό χώρο και από τον χώρο των τεχνών. Στο πλαίσιο των καλεσμένων ομιλητών εντάσσεται και η δράση  «Συνομιλώντας με τους δημιουργούς» στο μάθημα του τρίτου εξαμήνου με τίτλο  «Δημιουργική γραφή/ανάγνωση και εκπαίδευση» με υπεύθυνες καθηγήτριες τις Τ. Τσιλιμένη και Ε. Σηφάκη.

Για την φετεινή ακαδημαϊκή χρονιά και το τρέχον εξάμηνο καλεσμένοι δημιουργοί είναι οι καταξιωμένοι συγγραφείς  Χάρης Βλαβιανός και Μηνάς Βιντιάδης.

Στις 23 Νοεμβρίου οι φοιτητές του ΠΜΣ είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον βραβευμένο με κρατικό βραβείο ποιητή Χάρη Βλαβιανό που ανέπτυξε το θέμα Η ποίηση είναι για όλους;

Ο καλεσμένος συνομίλησε με φοιτητές και φοιτήτριες για την άποψη που θέλει την ποίηση δύσκολη για τους πολλούς και για κάποιους/ες που θεωρούν  την ποίηση σήμερα περιττή. Πιο συγκεκριμένα αναπτύχθηκαν οι λόγοι που πολλοί αναγνώστες θεωρούν την ποίηση μια δύσκολη και δύστροπη τέχνη, απαντήθηκε το ερώτημα αν η μη δημοφιλία της ποίησης οφείλεται στην αδυναμία των ποιητών να ανταποκριθούν στα αιτήματα της εποχής, ή αντιθέτως σχετίζεται με τον τρόπο που τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μας έχουν μάθει να διαβάζουμε. Εξετάζοντας το έργο διαφόρων σύγχρονων ποιητών - Ελλήνων και ξένων – προσπάθησε να δείξει ότι η ποίηση όχι μόνο δεν έχει πεθάνει, όπως πολλοί υποστηρίζουν, αλλά αντιθέτως παραμένει η πιο δραστική και αναγκαία μορφή λογοτεχνικής έκφρασης. Ο κ. Βλαβιανός αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν και την μετάφραση της ποίησης. Με το κλείσιμο του μαθήματος αναπτύχθηκε μια πολύ γόνιμη συζήτηση μεταξύ καλεσμένου και φοιτητών/τριών.

Την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου στο ΠΜΣ οι φοιτητές/τριες του ΠΜΣ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μυστικά της γραφής θεατρικού σεναρίου με το εργαστήριο που θα προσφέρει ο συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης. Τίτλος του εργαστηρίου είναι: «Γράψε, παίξε το έργο σου». Οι συμμετέχοντες/χουσες, απαντώντας σε 40 ερωτήσεις σε σχέση με τους ήρωες και την υφή του έργου, «ψηφίζουν» και αποφασίζουν την εξέλιξη και το τέλος της ιστορίας. Στη συνέχεια  καταγράφονται οι σκηνές και αναφέρονται οι πιθανοί διάλογοι. Τέλος θα γίνει μια πρώτη παρουσίαση του έργου με αρχή, μέση και τέλος ,όπου οι συμμετέχοντες θεατές, αφού έγιναν συγγραφείς, τώρα ως ηθοποιοί θα διαπιστώσουν  κενά, παραλείψεις, ατέλειες, αλλά και τα δυνατά σημεία του έργου.

Λίγα λόγια για τους καλεσμένους:

Ο Χάρης Βλαβιανός έχει εκδώσει δώδεκα ποιητικές συλλογές, με πιο πρόσφατη τη συλλογή Αυτοπροσωπογραφία του λευκού, που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και το Βραβείο του περιοδικού «Αναγνώστης». Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το βιβλίο του, Τώρα θα μιλήσω εγώ, ένας δραματικός μονόλογος με αφηγητή την αδελφή του συγγραφέα. Πράλληλα με την συγγραφή στίχων ασχολείται με την μετάφραση. Έχει μεταφράσει έργα κορυφαίων Αμερικανών και Ευρωπαίων ποιητών, όπως των: Walt Whitman, Ezra Pound, T.S. Eliot, John Ashbery, William Blake, Zbigniew Herbert, Fernando Pessoa, Anne Carson, Louise Glϋck, κ.α. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η μετάφρασή του της Άγονης γης του T.S Eliot, έργο εμβληματικό στην εξέλιξη της σύγχρονης ποίησης και ένας τόμος με 160 ποιήματα της Emily Dickinson. Διευθύνει το περιοδικό «Ποιητική» και είναι υπεύθυνος εκδόσεων στον «Πατάκη».

Ο Μηνάς Βιντιάδης επί χρόνια δημοσιογράφος με εξειδίκευση στον Πολιτισμό, εργάστηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»  και το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Συγγραφέας πέντε μυθιστορημάτων, μιας συλλογής διηγημάτων, ενός βιβλίου για παιδιά(Μια μέρα με τον Μπετόβεν: Ελληνοεκδοτική) και πολλών θεατρικών έργων, είναι μέλος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων, του The Greek Play Project, της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Πολλά έργα του έχουν ανέβει στη σκηνή ή έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο χρονικό διάστημα, μεταξύ των οποίων το  «Tattooland» ήταν υποψήφιο για το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ 2018,  ο «Κάτω Παρθενώνας» διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.