ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ».

Τύπος Εκδήλωσης: 
Άλλο

To Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο» οργανώνουν την Παρασκευή 31/5/2013 στο χώρο του Ωδείου Φουντούλη (Αντωνοπούλου 17) εκδήλωση με τίτλο: «Η Τέχνη στα χρόνια της κρίσης».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή της ταινίας του Κυριάκου Κατζουράκη «Ο Δρόμος προς τη Δύση» σε συνδυασμό με την  παρουσίαση του βιβλίου του «Τάξη στο Χάος».

Η ταινία «Ο Δρόμος προς τη Δύση» είναι μια πολυβραβευμένη ταινία που συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με τη μυθοπλασία και έχει ως θέμα τη μετανάστευση και τους μετανάστες.

Αντίστοιχα το βιβλίο «Τάξη στο Χάος» αφορά σε ζητήματα της Τέχνης τη σημερινή εποχή και εστιάζει σε ποικίλες διαστάσεις της ζωγραφικής, του θεάτρου και του κινηματογράφου. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό παρουσία του σκηνοθέτη Κυριάκου Κατζουράκη και της ηθοποιού Κάτιας Γέρου.

Πρόκειται για μια συναρπαστική ταινία, που συνδυάζει με δεξιοτεχνία το ντοκιμαντέρ με τη μυθοπλασία. Πρωταγωνίστρια της ταινίας, η Ιρίνα, μια γυναίκα από την πρώην Σοβιετική Ενωση (συγκλονιστική ερμηνεία από την Κάτια Γέρου, ο μοναδικός ρόλος ηθοποιού στην ταινία), που φτάνει στην Ελλάδα σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, για να πέσει θύμα σεξουαλικού δουλεμπορίου. Η κάμερα παρακολουθεί την Ιρίνα (πρόσωπο που ξεκίνησε από ένα θεατρικό μονόπρακτο της Μάρως Δούκα), ενώ αυτή περιφέρεται στην Αθήνα με αφορμή την εξαφάνιση μιας φίλης της, δίνοντας την ευκαιρία στον εικαστικό Κυριάκο Κατζουράκη να καταγράψει, με μια μικρή DV μηχανή, τις προσωπικές εξομολογήσεις της και μέσα από διάφορα φλας-μπακ να τις συνδέσει με τις πραγματικές ιστορίες μεταναστών στην Αθήνα, ανθρώπων από την Αφρική, την Αλβανία, τη Ρωσία και Κούρδων από την Τουρκία που πήραν «το δρόμο προς τη Δύση», ελπίζοντας σ’ ένα καλύτερο μέλλον.

Η  ταινία κέρδισε το βραβείο της Διεθνούς Κριτικής (FIPRESCI) στο περσινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, καθώς και το κρατικό βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Μαζί με την ταινία, θα προβληθεί και η βραβευμένη στο Φεστιβάλ Δράμας μικρού μήκους ταινία «Skipper Straad» της Ειρήνης Βαχλιώτη.