ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ. «ΜΟΥΣΕΙΑ, ΜΝΗΜΗ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΈΚΘΕΣΗ «ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ»

Τύπος Εκδήλωσης: 
Ημερίδα
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 18 Μαΐου 2013
«Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα τελευταία χρόνια, η ΙΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει σταΑρχαιολογικά Μουσεία Βόλου και Αλμυρού, πλήθος εκδηλώσεων ανοιχτών στο ευρύ κοινό, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα, κυρίως για τα παιδιά των Σχολείων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων,αλλά και για ειδικές ομάδες κοινού (π.χ. ΑμεΑ ή μέλη ομάδων απεξάρτησης). Τα προγράμματα αυτά πέρα από τη γνωριμία με τον  πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, αποσκοπούν κυρίως στη διαμόρφωση για
το Μουσείο ενός χαρακτήρα ανοιχτού προς το κοινό.

Στόχος, δηλαδή, όλων αυτών είναι να ενισχυθεί ο κοινωνικός ρόλος
του Μουσείου ως φορέα ένταξης κι όχι κοινωνικού αποκλεισμού,
αλλά κι ως ενός χώρου που επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση και που μπορεί να προσφέρει χαρά και νέα ερεθίσματα για γνώση και δημιουργία σε όσους το επισκέπτονται.

Φέτος, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου 2013 – «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή», απευθύναμε μια ανοιχτή πρόσκληση σε όσους έχουν κατά καιρούς έχουν επισκεφθεί το «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου και έχουν  συμμετάσχει στις εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματά του, για να εκφράσουν την εμπειρία τους από αυτή τη συμμετοχή μέσα από κείμενα, φωτογραφίες, εικαστικές δημιουργίες, αναμνήσεις ή αναμνηστικά από επισκέψεις που πραγματοποίησαν και εκπαιδευτικά προγράμματα που τυχόν παρακολούθησαν, ο,τιδήποτε τους συνδέει με το Μουσείο ή τους το θυμίζει.

Το υλικό που συγκεντρώθηκε αποτέλεσε το περιεχόμενο της Περιοδικής Έκθεσης «Μιλήστε μας για το Μουσείο», με την οποία η ΙΓ ́ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2013 κι όπου ο καθένας θα μπορεί πλέον να δει τον εαυτό του ως μέρος της ιστορίας του Μουσείου.

Αντίστοιχα στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου θα πραγματοποιηθούν δύο εκπαιδευτικές περιηγήσεις (στις 18:00 και 21:30 αντίστοιχα) στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, από αρχαιολόγους της ΙΓ' ΕΠΚΑ επίσης δωρεάν για το κοινό. Στις 19:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Περιοδικής Έκθεσης «Μιλήστε μας για το Μουσείο».

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 το "Αθανασάκειο" Αρχαιολογικό Μουσείο
του Βόλου καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού θα παραμείνουν ανοικτά από τις 08:00 το πρωί έως της 01:30 το πρωί της Κυριακής, με δωρεάν είσοδο για το κοινό.
Ειδικότερα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αλμυρού θα πραγματοποιηθεί
εκπαιδευτική περιήγηση στις 19:00 στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, από αρχαιολόγους της ΙΓ' ΕΠΚΑ δωρεάν για το κοινό, στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2013 και θα είναι ανοικτή για το κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2013, από τις 09:00 έως τις 12:00
θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα "Μιλήστε μας για το Μουσείο" στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου. Στην ημερίδα αυτή θα παρουσιαστούν θέματα σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, με βάση και αφορμή την εμπειρία όσων έχουν συμμετάσχει. Την ίδια μέρα έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικές περιηγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, στις οποίες θα λάβουν μέρος συγκεκριμένοι φορείς. Η ημέρα θα κλείσει με δημιουργικές δραστηριότητες κατασκευής πήλινων χειροποίητων αντικειμένων με αφετηρία τα εκθέματα του Μουσείου (για παιδιά 4 ετών και άνω).

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με υπεύθυνη καθηγήτρια   Ειρήνη Νάκου, συμμετέχει με ομιλία και εκθεσιακό υλικό για την παρουσίαση προγραμμάτων που έχουν οργανωθεί από το Εργαστήριο Μουσειακής Έρευνας και Εκπαίδευσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Το εκθεσιακό υλικό αφορά:

  • Εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα και εφαρμοσμένα από φοιτητές 
  • Ασκήσεις φοιτητών
  • Εκθέσεις
  • Ημερίδες
  • Προγράμματα
  • Εργαστήρια.

 

Επισυναπτόμενο ΑρχείοΜέγεθος
Μιλήστε μας για το Μουσείο.pdf117.11 KB