ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: «ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ - 17 + 17 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ»

Τύπος Εκδήλωσης: 
Έκθεση

Έκθεση φωτογραφίας του επίτιμου διευθυντή της ΛΔ ΕΠΚΑ Δυτικής Θεσσαλίας Λεωνίδα Π. Χατζηαγγελάκη, με τίτλο «Συνομιλίες μνημείων-17 +17 αρχαιολογικά θέματα» θα εγκαινιαστεί σήμερα Δευτέρα 20 Μαΐου στις 8 το βράδυ στο Γαλλικό Ινστιτούτο.Η έκθεση διοργανώνεται με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας και του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού(κατεύθυνση λογοτεχνίας) του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 Μαΐου.

Ο Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης γεννήθηκε στον Βόλο. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Το 1978 - 1979 εργάστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής στο Λύκειο Βελεστίνου και κατόπιν στην ΙΓ' Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων μέχρι το 2003 με τομέα ευθύνης το Νομό Καρδίτσας. Από το 2004 διετέλεσε Διευθυντής στη ΛΔ' Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων (δυτικής Θεσσαλίας).Κατά τη διάρκεια της θητείας του διεξήχθηκαν σωστικές ανασκαφές στη Μητρόπολη, στον Πύργο Κιερίου, στον Συκεώνα, στην Αστρίτσα, στον Πρόδρομο, στους αρχαίους Γόμφους, στην Αργιθέα και συστηματικές ανασκαφές στο πλαίσιο μεγάλων έργων, όπως οι Ε. Ο. Καρδίτσας – Λάρισας, Τρικάλων – Λάρισας, σε πολλές θέσεις του Ε – 65 κ. α.Παράλληλα εκπονήθηκαν μελέτες και εκτελέστηκαν έργα για την ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων από το Β' & Γ' ΚΠΣ, όπως στην Ακρόπολη Κιερίου, στον προϊστορικό οικισμό και στον Τύμβο Συκεώνα, στον Αρχαϊκό Ναό του Απόλλωνα στην αρχαία Μητρόπολη, στο τείχος της αρχαίας Πέλιννας.Επίσης υλοποιήθηκε ολοκληρωτικά το έργο του εξοπλισμού και της έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας. Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών εκδηλώσεων προβολής των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Τέλος διατύπωσε πολλές προτάσεις στο ΕΣΠΑ για τη δημιουργία δικτύου επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων στους δύο νομούς της Δυτικής Θεσσαλίας για την ανάγκη προστασίας, ανάδειξης και ουσιαστικής ενίσχυσης της τουριστικής και οικονομικής θέσης της περιοχής. Δημοσίευσε άρθρα, μελέτες και ενημερωτικά κείμενα σχετικά με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία στον Τύπο της Θεσσαλίας και γενικότερα.Ο Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης έχει συμμετάσχει σε διεθνή, πανελλήνια και τοπικά συνέδρια και σεμινάρια ως μέλος οργανωτικής επιτροπής, ως σύνεδρος, ως ομιλητής. Εισηγητής σε επιμορφωτικά σεμινάρια. Υπήρξε τακτικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Διετέλεσε Γραμματέας και Τακτικό μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Θεσσαλίας. Αναπληρωματικό μέλος του Β' Πενταμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς επίσης και αναπληρωματικό μέλος Ειδικών Επιτροπών αξιολόγησης του ΥΠΠΟ. Είχε εποικοδομητική συνεργασία με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Έχει διατελέσει (1984 - 1987) πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και αντιπρόεδρός του (2010 – 2012).

Σύνδεσμος: http://www.morfpressunion.gr/NewsDetails.asp?ID=62