Διημερίδα «Παιδική και Εφηβική Λογοτεχνία: Διδακτικές εφαρμογές» και Τιμητικό αφιέρωμα στον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Β.Δ. Αναγνωστόπουλο

Τύπος Εκδήλωσης: 
Συνέδριο

Διημερίδα «Παιδική και Εφηβική Λογοτεχνία: Διδακτικές εφαρμογές» και Τιμητικό αφιέρωμα στον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Β.Δ. Αναγνωστόπουλο 

Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018 στις 18.00 στο Αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθεί Τιμητικό αφιέρωμα στον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Β.Δ. Αναγνωστόπουλο  στο πλαίσιο της Διημερίδας «Παιδική και Εφηβική Λογοτεχνία: Διδακτικές εφαρμογές».

Την εκδήλωση διοργανώνουν το ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το τιμητικό αφιέρωμα περιλαμβάνει εισηγήσεις επιστημόνων και ερευνητών για το πολυδιάστατο επιστημονικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο του Β.Δ. Αναγνωστόπουλου, καθώς και παρουσίαση του τιμητικού τόμου «Ηδονών ήδιον έπαινος». Θεωρήσεις της Παιδικής/Εφηβικής Λογοτεχνίας. Θα μιλήσουν: Τ. Τσιλιμένη, Καθηγήτρια Παν. Θεσσαλίας,  Αναφορά στο βιο- εργογραφικό  του Καθηγητή Β.Δ. Αναγνωστόπουλου και παρουσίαση του τιμητικού τόμου για τον Καθηγητή Β.Δ. Αναγνωστόπουλο «Ηδονών ήδιον έπαινος». Θεωρήσεις της Παιδικής/Εφηβικής Λογοτεχνίας. Ελ. Κονταξή, φιλόλογος δρ, μέλος ΕΔΙΠ του Παν. Θεσσαλίας, Οι απαρχές της έρευνας και της μελέτης της Παιδικής Λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Η συμβολή του Β.Δ. Αναγνωστόπουλου. Κ. Κατσώνης, φιλόλογος και Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού/Νεανικού Βιβλίου,  Ο Β.Δ. Αναγνωστόπουλος και η Κυπριακή Λογοτεχνία. Κ. Λιάπης, ερευνητής και λαογράφος, Ο Β. Δ. Αναγνωστόπουλος και το παραμύθι.

Θα ακολουθήσει αντιφώνηση του ιδίου του Καθηγητή Β. Δ. Αναγνωστόπουλου, μουσική κατακλείδα από τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δεξίωση.

Την εκδήλωση συντονίζει η Νατάσα Καρακατσάνη, συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού, Κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου, του Παν. Θεσσαλίας.

Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 στις 10.00 στο Αμφιθέατρο «Σαράτση» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθούν δύο συνεδρίες με επιστημονικές εισηγήσεις για την «Παιδική και Εφηβική Λογοτεχνία: Διδακτικές εφαρμογές». Θα μιλήσουν:  Μ. Κανατσούλη, Καθηγήτρια Αριστοτελείου Παν. Θεσσαλονίκης, Διδάσκοντας Ιστορία μέσα  από Graphic Novel: Από το “Στα Μυστικά του Βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα  στο “Στα Μυστικά του Βάλτου των Παναγιώτη Πανταζή και Γιάννη Ράγκου. Κ. Μάγος, Αν. Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας, Η συμβολή της παιδικής λογοτεχνίας στην διδασκαλία του Ολοκαυτώματος: Η περίπτωση της «Έρικα». Μ. Μανικιάρου, μέλος ΕΔΙΠ του ΠΤΠΕ  Παν. Ιωαννίνων, Η εφαρμογή του θεωρητικού μοντέλου του Κριτικού Γραμματισμού στη λογοτεχνική ανάγνωση του αφηγηματικού κειμένου. Τ. Τσιλιμένη, Καθηγήτρια Παν. Θεσσαλίας, Συναντήσεις με τους κλασικούς μέσα από τις διασκευές. “Ο Γαργαντούας” του Μ. Κοντολέων. Κ. Παπασωτηρίου, εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης, Υπ. Διδ. στο Παν. Λευκωσίας, Γιατί πολυτροπική προσέγγιση στη διδακτική της Λογοτεχνίας; Μ.Ροδοσθένους-Μπαλάφα, Επίκ. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας στο Παν. Λευκωσίας, Πολυτροπικά κείμενα λογοτεχνίας και προσφυγικό ζήτημα στην εκπαίδευση. Ε. Σηφάκη, Επικ. Καθηγήτρια Παν. Θεσσαλίας,  Ερωτήματα για την προσφυγική παιδική  λογοτεχνία. Χρ. Χαρακόπουλος, φιλόλογος, μεταπτ. φοιτητής στο Παν. Λευκωσίας,  Μία διδακτική προσέγγιση του διηγήματος «Τὸ ἁμάρτημα τῆς μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού βασισμένη στη «συναλλακτική» αναγνωστική θεωρία της L.M. Rosenblatt. 

Θα δοθούν Βεβαιώσεις παρακολούθησης στο τέλος.

Συνδιοργανωτές στη Διημερίδα είναι: Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σύνδεσμος Φιλολόγων Μαγνησίας, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Μαγνησίας και ο Πανελλήνιος Όμιλος  Φίλων Αφήγησης (ΠΟΦΑ).

 

Επισυναπτόμενο ΑρχείοΜέγεθος
medd_seminar_in_volos_-_2nd_3rd_november_2018.pdf739.63 KB