Κανελλόπουλος Παναγιώτης

Ακαδημαϊκή Βαθμίδα: 
Καθηγητής
Γνωστικό Αντικείμενο: 
Μουσική Παιδαγωγική
E-mail: 
pankanel [at] uth [dot] gr
E-mail: 
pankanel [at] gmail [dot] com
Αναλυτικό Βιογραφικό Σημείωμα: 

Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Μουσικής Παιδαγωγικής στο Reading University (UK) (MA, 1994 – Ph.D, 2000 / με υποτροφία του Ι.Κ.Υ).  Μελέτησε μαντολίνο με τη Βιβή Γκέκα (Αθήνα) και την Alison Stephens (Λονδίνο), πιάνο με τον Μ. Μπιξέλ (Ωδείο Atheneum) και αρμονία με τον Νάσο Χρονόπουλο. Έχει διδάξει μουσική σε δημοτικά σχολεία, και Μουσική Παιδαγωγική στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Παν/ μίου Αιγαίου (ως συμβασιούχος διδάσκων), καθώς και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Παν/μίου Θεσσαλονίκης (ως Λέκτορας). Από το 2006 διδάσκει στο Π.Τ.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου σήμερα είναι Καθηγητής. Συνεργάζεται με την Ακαδημία Σιμπέλιους (University of the Arts, Helsinki, Φινλανδία) ως προσκλεκλημένος καθηγητής στο πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών και ως συνεπιβλέπων διδακτορικών διατριβών. Την περίοδο 2009-2013 διατέλεσε co-chair της International Society for the Philosophy of Music Education (ISPME), συνδιοργανώνοντας το Συμπόσιο 9 της διεθνούς αυτής Εταιρίας (Νέα Υόρκη, Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Ιούνιος 2013). Ως site chair της ISPME διοργανώσε το  Συμπόσιο 11 που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο τον Ιούνιο του 2017 (ιστότοπος: http://ispme2017.uth.gr/). 

Ερευνητικά ενδιαφέροντα:

  •  Εθνογραφικές-ανθρωπολογικές προσεγγίσεις του μουσικού αυτοσχεδιασμού των παιδιών και των αντιλήψεών τους για τις μουσικοποιητικές διεργασίες (music-making processes).
  •  Διερεύνηση παιδαγωγικών εφαρμογών του αυτοσχεδιασμού και της συνεργατικής σύνθεσης μουσικής σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
  •  Διερεύνηση πρακτικών άτυπης μουσικής μάθησης.
  •  Κοινωνικο-πολιτισμικές προσεγγίσεις της μουσικής εκπαίδευσης με έμφαση στη μουσική δημιουργικότητα.
  •  Δημιουργική μουσική πράξη και δημοκρατικές πρακτικές στην εκπαίδευση.
  •  Φιλοσοφικές θεωρήσεις της μουσικής παιδαγωγικής.
  •  Αισθητικές και κοινωνικοπολιτισμικές προσεγγίσεις του έργου του Μάνου Χατζιδακι

 

Ως εκτελεστής μαντολίνου έχει συμμετάσχει σε αρκετές ηχογραφήσεις και συναυλίες με μικρά σύνολα. Έχει επίσης συνεργαστεί με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τη χορωδία της ΕΡΤ (επί διεύθυνσης Δημ. Μπουζάνη), και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου της Αθήνας. Παράλληλα καλλιεργεί συστηματικά τον αυτοσχεδιασμό και συνεργάζεται με ομάδες ελεύθερου αυτοσχεδιασμού και συνθέτες σύγχρονης και ηλεκτροασκουστικής μουσικής (Monday's Drop(s), Acte Vide, Δώρα Παναγοπούλου, Tim Ward, Alexis Paul, Joris Beets).  

   Σύνδεσμοι: