Ζαφειροπούλου Μαρία

Ακαδημαϊκή Βαθμίδα: 
Καθηγήτρια
Γνωστικό Αντικείμενο: 
Εξελικτική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία: Ανάλυση της Συμπεριφοράς και Μάθηση
E-mail: 
mzafirop [at] uth [dot] gr

Η Μαρία Ζαφειροπούλου γεννήθηκε στην Κηφισιά. Έκανε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης και τις μεταπτυχιακές σπουδές στη Μ. Βρετανία ως υπότροφος του ΙΚΥ (M.Phil. στο Παν/μιο Leeds και  Ph.D. στην Κλινική Ψυχολογία - Ψυχοπαθολογία στο Παν/μιο Dundee).  
Ολοκλήρωσε την κλινική της πρακτική με παιδιά και ενηλίκους σε ψυχιατρικές μονάδες της  Αγγλίας το 1984 και μεταξύ 1984-1985  δίδαξε ψυχοπαθολογία ως Visiting Tutorial Fellow στο Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Παν/μίου Sussex. Από το 1985, υπηρέτησε αρχικά ως κλινική ψυχολόγος στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και στη συνέχεια διορίστηκε στην Ειδική Αγωγή του ΥΠΕΠΘ. Το 1989 εκλέχτηκε Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπου διδάσκει έως και σήμερα Εξελικτική Ψυχολογία, Ψυχοπαθολογία και Κλινική Ψυχολογία.
Είναι μέλος του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ) και δραστηριοποιείται στον χώρο αυτό από την ίδρυσή του. Είναι μέλος του Συλλόγου Βρετανών Ψυχολόγων (BPS) και της Βρετανικής Εταιρείας Συμπεριφοριστικών και Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών (BABCP), της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ), της Ψυχολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΨΕΒΕ)   καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς (ΕΕΕΣ) εδώ και πολλά χρόνια.
Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται στην ανίχνευση, ψυχολογική αξιολόγηση, αντιμετώπιση ή/και πρόληψη γνωστικών, συναισθηματικών δυσκολιών καθώς επίσης και προβλημάτων συμπεριφοράς κατά την παιδική ηλικία.  Βασικότερο στόχο του ερευνητικού αυτού προβληματισμού αποτελεί η δημιουργία, εφαρμογή και αξιολόγηση γνωσιακών-συμπεριφοριστικών παρεμβατικών προγραμμάτων στα παιδιά θεραπευτικού αλλά και προληπτικού χαρακτήρα.
 Η επιστημονική/συγγραφική  της δραστηριότητα περιλαμβάνει επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή  επιστημονικά περιοδικά, βιβλία και κεφάλαια, καθώς επίσης και ανακοινώσεις σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά επιστημονικά συνέδρια.