ΗΜΕΡΙΔΑ: "ΘΕΩΡΙΑ ΛΟΓΟΥ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ"

Τύπος Εκδήλωσης: 
Ημερίδα

Ημερίδα με θέμα

"Θεωρία του λόγου: δημιουργικές εφαρμογές" 

Τετάρτη, 2 Μαϊου 2012 και ώρα 16.00-21.00, στο Αμφιθέατρο Σαράτση (κτίριο "Αλ. Δελμούζος",παραλιακό συγκρότημα Π.Θ.στο Βόλο)

Εδώ και αρκετά χρόνια η έννοια του “λόγου” έχει γίνει κατά κάποιον τρόπο της μόδας. Σε επιστημονικά κείμενα και διαλέξεις χρησιμοποιείται κατά κόρον, συχνά μάλιστα χωρίς να ορίζεται καν. Αλλά και όταν χρησιμοποιείται με επιστημονική ακρίβεια, παρατηρείται πως αποκτά αρκετά διαφορετική σημασία μέσα σε διαφορετικά συμφραζόμενα. Παρόλα αυτά, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε ότι μια κοινή παραδοχή που διατρέχει τiς ποικίλες εκφάνσεις της έννοιας του “λόγου” είναι η ιδέα ότι αποτελεί έναν ιδιαίτερο τρόπο να μιλάμε και να κατανοούμε τον κόσμο ή μια επιμέρους διάστασή του. Ακριβώς επειδή μέσα από τους εκάστοτε λόγους αναπαρίστανται οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους εννοιολογούμε και κατασκευάζουμε την πραγματικότητα, η “θεωρία του λόγου” αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για την κατανόηση και την ανάλυση κοινωνικών φαινομένων.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι με ποιον τρόπο μπορούν να αξιοποιηθούν τα θεωρητικά εργαλεία και η μεθοδολογία στη μελέτη του κοινωνικού κόσμου. Σκοπός αυτής της ημερίδας, επομένως, είναι να καταστήσει τη “θεωρία του λόγου” προσιτή μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα ανάλυσης από διάφορα πεδία, αλλά και να προωθήσει το δημιουργικό διεπιστημονικό διάλογο ανάμεσα σε νέους ερευνητές και νέες ερευνήτριες που χρησιμοποιούν με ποικίλους τρόπους τα εργαλεία της θεωρίας του λόγου στα ιδιαίτερα ερευνητικά τους πεδία. Αντλώντας από μια ποικιλία θεματικών που
εκτείνονται από την εκπαίδευση και την παιδική ηλικία μέχρι την πολιτική και τις λαϊκές κουλτούρες η συγκεκριμένη ημερίδα θα προσπαθήσει με αυτό τον τρόπο να γεφυρώσει τη θεωρία με τις εφαρμογές της.


Συμμετέχοντες:


Χρήστος Ηλιάδης, Πανεπιστήμιο του Έσσεξ

Γιώργος Κατσαμπέκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Χρύσα Κολίτσα, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Υβόν Κοσμά, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Κώστας Μάγος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Έφη Μανιώτη, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Μαρία Παπαδοπούλου, Πανεπιστήμιo Θεσσαλίας

Γιάννης Πεχτελίδης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Άννα Χρονάκη, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


* Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Επισυναπτόμενο ΑρχείοΜέγεθος
deltio-typou_0.pdf564.17 KB
program-discourse-Volos-2012 FINAL_0.pdf598.81 KB