Πανταζής Bασίλης

Ακαδημαϊκή Βαθμίδα: 
Καθηγητής
Γνωστικό Αντικείμενο: 
Κοινωνική Παιδαγωγική: Εκπαίδευση για την Ειρήνη και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Τηλέφωνο: 
24210 06354
E-mail: 
pantazisv [at] uth [dot] gr
Αναλυτικό Βιογραφικό Σημείωμα: 

Ο Βασίλης A. Πανταζής σπούδασε στην Αθήνα και τη Χαϊδελβέργη Παιδαγωγικά, Κοινωνιολογία, Ψυχολογία και Διεθνές Δίκαιο. Στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και υπό την επίβλεψη του καθηγητή Volker Lenhart κατέθεσε τη Διδακτορική του Διατριβή στη Σχολή Επιστημών της Αγωγής και Συμπεριφοράς και του απενεμήθη ο τίτλος Dr. Phil.

Από το 2005 διδάσκει στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης, διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι κύριες ερευνητικές του δραστηριότητες στρέφονται στην προώθηση της Εκπαίδευσης για την Ειρήνη και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γυναικών, Μειονοτήτων, Μεταναστών, Προσφύγων, ΑμεΑ, Ρομά, ΛΟΑΤΚΙ, στην καταπολέμηση του ρατσισμού, την εξάλειψη στερεοτύπων και προκαταλήψεων καθώς και σε θέματα κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα.

Συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με Συλλόγους Εκπαιδευτικών και Γονέων, με Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με τα Κέντρα Φιλοξενίας Παιδιών Προσφύγων καθώς και με το Δίκτυο Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών σε θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φαινομένων ρατσισμού, ως στοιχεία του συνδρόμου της εχθρότητας κατά ομάδων ανθρώπων (μεταναστών, προσφύγων, Ρομά, γυναικών) που εστιάζονται κυρίως: στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό, την ισλαμοφοβία, την ομοφοβία και τον σεξισμό.

Το έργο του έχει δημοσιευθεί σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, καθώς και σε βιβλία, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Επίσης, έχει δημοσιεύσει (δοκίμια) στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και στον Ημερήσιο Ελληνικό Τύπο, με θέματα που σχετίζονται με τον ρατσισμό, τους μετανάστες, την παγκοσμιοποίηση κ.λπ.

Είναι κριτής σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.