Πιπεράκης Στυλιανός

Ακαδημαϊκή Βαθμίδα: 
Καθηγητής
Γνωστικό Αντικείμενο: 
Βιολογία: Διατροφή, Περιβαλλοντικοί Παράγοντες και Υγεία
E-mail: 
piper [at] uth [dot] gr

O Στυλιανός Πιπεράκης είναι απόφοιτος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε την διδακτορική του διατριβή στη Βρετανία στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας.  Στη συνέχεια  παρέμεινε στη  Βρετανία όπου και εργάστηκε σαν μεταδιδακτορικός ερευνητής στα Πανεπιστήμια του Λήντς, της Γλασκόβης, του Λίβερπουλ και του Σάσσεξ.
Στην Ελλάδα εργάστηκε σαν ερευνητής και σαν Διευθυντής του Εργαστηρίου "Επιδιορθωτικών Μηχανισμών DNA" του Ινστιτούτου Βιολογίας στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.  Από το 2005 διδάσκει στο Π.Τ.Π.Ε του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην προσπάθεια συστηματικής καταγραφής, μελέτης και μέτρησης των επιπτώσεων ποικίλων περιβαλλοντικών παραγόντων (ήλιος, κάπνισμα, διατροφή, ατμοσφαιρική μόλυνση, εντομοκτόνα κλπ) δημιουργώντας σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, όπως είναι τα παιδιά, με την εφαρμογή μεθόδων Κλασικής και Μοριακής Επιδημιολογίας.
Στόχος του είναι η ενημέρωση και η κατάλληλη εκπαίδευση των άμεσα θιγομένων πληθυσμιακών ομάδων ώστε με την λήψη προληπτικών και προφυλακτικών μέτρων να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις των παραπάνω παραγόντων στις ευπαθείς αυτές ομάδες.
Έχει προσκληθεί και συμμετάσχει σε περισσότερα από 160 επιστημονικά συνέδρια, ελληνικά και διεθνή καθώς και σε διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων -διεθνών και ελληνικών- σε ορισμένα από τα οποία υπήρξε συντονιστής.  Έχει επίσης δημοσιεύσει πάνω από 80 εργασίες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, βιβλία και στον ημερήσιο τύπο. Είναι κριτής σε περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά περιοδικά.