ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΤΟΥ Π.T.Π.Ε.ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Τύπος Εκδήλωσης: 
Δράση

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013, 12.00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 

Με αφορμή την  21η Μαρτίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, φοιτητές και φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μαζί με αιτούντες άσυλο ανηλίκους νέους, που φιλοξενούνται στον Ξενώνα της οργάνωσης «Άρσις» στην Μακρινίτσα, πραγματοποίησαν συμβολικό αντιρατσιστικό δρώμενο στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, με τη συμπαράσταση του επίκουρου καθηγητή  Κώστα Μάγου και της λέκτορος Μαρίας Τσουβαλά. 

Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού και της εξάλειψης των ρατσιστικών διακρίσεων το 1966 σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος: στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της πόλης Σάρπβιλ, στη Νότιο Αφρική πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών, που διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των ρατσιστικών νόμων του  απαρτχάιντ. Αποτέλεσμα των πυροβολισμών ήταν να χάσουν τη ζωή τους 70 φοιτητές. Από τότε τη μέρα αυτή σε όλο τον κόσμο οργανώνονται διαδηλώσεις και άλλες δράσεις κατά του ρατσισμού. 

Σκοπός του συμβολικού αντιρατσιστικού δρώμενου που  πραγματοποίησαν στο Βόλο οι φοιτητές/τριες μαζί με τους αιτούντες άσυλο ανηλίκους νέους του ξενώνα της Μακρινίτσας  δεν είναι μόνο η ανάμνηση του παραπάνω τραγικού γεγονότος, αλλά η ευαισθητοποίηση όλων μας ότι ο ρατσισμός δεν είναι κάπου μακριά, αλλά δίπλα μας και ότι ενωμένοι μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία ανάμεσα στους/στις φοιτητές/τριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τους ανήλικους αιτούντες άσυλο νέο του ξενώνα της «Άρσις» στην Μακρινίτσα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, δημιουργώντας ένα σταθερό δίαυλο συνεργασίας και ανταλλαγής μεταξύ του Πανεπιστημίου και των ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων της τοπικής κοινωνίας.

Ακολουθούν φωτογραφίες της Νατάσας Καρακατσάνη από τις πρόβες στην αίθουσα χορού του Π.Θ. και το δρώμενο στην πλατεία του Αγίου Νικολάου.

 

 

Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 1
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 2
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 3
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 4
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 5
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 6
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 7
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 8
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 9
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 10
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 11
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 12
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 13
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 14
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 15
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 16
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 17
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 18
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 19
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 20
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 21
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 22
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 23
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 24
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 25
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 26
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 27
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 28
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 29
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 30
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 31
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 32