ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ Π.Μ.Σ. "ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟΥ"

Τύπος Εκδήλωσης: 
Ημερίδα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, η ημερίδα με θέμα: «Από την ιδέα στην υλοποίηση: σχεδιασμός και αξιοποίηση παιδαγωγικού παιχνιδιού και υλικού», που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης στους χώρους του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο.

Η Ημερίδα διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 9 χρόνων λειτουργίας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Π.Τ.Π.Ε. και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς την παρακολούθησαν περισσότερα από 500 άτομα, εκπαιδευτικοί από όλη τη Θεσσαλία, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες, μέλη της εκπαιδευτικής ερευνητικής κοινότητας κ.ά.

Στους χαιρετισμούς που απεύθυναν, η πρόεδρος του Π.Τ.Π.Ε., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Μ. Παπαδοπούλου και η διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, Καθηγήτρια κ. Β. Χρηστίδου, επεσήμαναν ότι το θέμα της Ημερίδας αντανακλά τον προσανατολισμό του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παιδαγωγικό Παιχνίδι και Παιδαγωγικό υλικό στην πρώτη παιδική ηλικία» και τόνισαν την πολυπλοκότητα του σχεδιασμού και της παραγωγής παιδαγωγικών υλικών που να συμβαδίζουν με τις σύγχρονες αντιλήψεις των επιστημών της αγωγής. Η κ. Δ. Κακανά, Καθηγήτρια του Π.Τ.Π.Ε., αναφέρθηκε στην προοπτική και στις δυνατότητες δημιουργίας “Παιγνιοθήκης”, η οποία θα φιλοξενεί ποικιλία παιχνιδιών και υλικών με εκπαιδευτικό περιεχόμενο, διαθέσιμων για χρήση και για δανεισμό σε μικρά παιδιά, στο πρότυπο των δανειστικών βιβλιοθηκών.

Το μεγάλο ενδιαφέρον όσων συμμετείχαν στην Ημερίδα προσέλκυσε η έκθεση αντιπροσωπευτικού μέρους των παιδαγωγικών υλικών και παιχνιδιών που έχουν παραγάγει τα τελευταία χρόνια οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες στο πλαίσιο των σπουδών τους. Ιδιαίτερο χρώμα στην έκθεση έδωσαν τα μικρά παιδιά που –συνοδευόμενα από τις εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους- έπαιξαν με τα υλικά της έκθεσης, βάζοντάς τα σε λειτουργία και δίνοντάς τους ζωή.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με στρογγυλό τραπέζι, που είχε θέμα «Παιδαγωγικό παιχνίδι και υλικό στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα», το οποίο συντόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Γ. Αμπακούμκιν και συμμετείχαν ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Κ. Μάγος, η Καθηγήτρια κ. Α. Χρονάκη, ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Ηλ. Καρασαββίδης και οι Αναπληρώτριες Καθηγήτριες κ.κ. Ειρ. Νάκου και Τ. Τσιλιμένη. Οι εισηγητές τόνισαν τη σημασία της ανάπτυξης σύγχρονων παιδαγωγικών υλικών –είτε σε έντυπη είτε σε ψηφιακή μορφή-, το ρόλο και την αξία του παιχνιδιού στη μάθηση και την ανάγκη για παιδαγωγικά παιχνίδια και υλικά που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύνθετης πραγματικότητας στην οποία μεγαλώνουν τα παιδιά σήμερα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της, η μεγάλη επιτυχία της Ημερίδας αναδεικνύει την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στην ερευνητική και την εκπαιδευτική κοινότητα και διατήρησης ενός γόνιμου και δημιουργικού διαλόγου μεταξύ του Πανεπιστημίου και της κοινωνίας.

------------------------------------------------------------------

Ακολουθούν ενδεικτικές φωτογραφίες της Νατάσας Καρακατσάνη και του Ηλία Καρασαββίδη. Για να τις δείτε μεγάλες, κάντε κλικ επάνω τους.

Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό κάντε κλικ στο σύνδεσμο:

http://www.ece.uth.gr/main/el/node/993 

Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 1
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 2
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 3
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 4
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 5
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 6
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 7
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 8
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 9
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 10
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 11
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 12
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 13
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 14
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 15
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 16
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 17
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 18
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 19
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 20
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 21
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 22
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 23
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 24
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 25
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 26
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 27
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 28
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 29
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 30
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 31
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 32
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 33
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 34
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 35
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 36
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 37
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 38
Νατάσα Καρακατσάνη - Photo 39
Ηλίας Καρασαββίδης - Photo 1
Ηλίας Καρασαββίδης - Photo 2
Ηλίας Καρασαββίσης - Photo 3
Ηλίας Καρασαββίδης - Photo 4
Ηλίας Καρασαββιδης - Photo 5
Ηλίας Καρασαββίδης - Photo 6
Ηλίας Καρασαββίδης - Photo 7
Ηλίας Καρασαββίδης - Photo 8
Ηλίας Καρασαββίδης - Photo 9
Ηλίας Καρασαββίδης - Photo 10