Κούκλες και Κουκλοθέατρο

Κωδικός Μαθήματος: 
ΚΤ1350
Είδος Μαθήματος: 
TE
Μονάδες ECTS: 
3.5
Εξάμηνο: 
-

Περιγραφή του μαθήματος: Ο σκοπός του μαθήματος αυτού είναι η πληροφόρηση σχετικά με την κούκλα και το κουκλοθέατρο στους χώρους της κοινωνίας, των τεχνών και της εκπαίδευσης. Στοχεύει: α) στην κατασκευή της κούκλας ως μέσο έκφρασης των ανθρώπων και ειδικά στο χώρο της εκπαίδευσης, β) στους τρόπους εμψύχωσης της κούκλας ως μέσου έκφρασης και δημιουργίας, γ) στη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των φοιτητών και δ) στη μεθόδευση και στην οργάνωση δραστηριοτήτων κατασκευής, χρήσης και εμψύχωσης της κούκλας γενικά και ειδικά στην προσχολική ηλικία. Η κούκλα ως ένα ελκυστικό αντικείμενο και μέσο έκφρασης του κουκλοθεάτρου είναι το αντικείμενο αυτού του μαθήματος. Όλες οι συναντήσεις του μαθήματος ολοκληρώνονται με δραστηριότητες κατασκευής και εμψύχωσης της κούκλας.

Μαθησιακά Αποτελέσματα: Στο πλαίσιο του μαθήματος οι φοιτητές/τριες αναμένεται να:

  • Γνωρίσουν το πλήθος των κουκλών που δημιουργούν οι άνθρωποι για να εκφράσουν κοινωνικές, πνευματικές, ψυχολογικές και βιολογικές ανάγκες τους.
  • Κατανοήσουν την κούκλα ως ένα μέσο έκφρασης των μικρών παιδιών.
  •  Προσεγγίσουν διάφορα υλικά -τεχνικές και να δημιουργήσουν διάφορες μορφές και τύπους κουκλών.
  • Εξοικειωθούν με την εμψύχωση της κούκλας
  • Συνδέσουν την κούκλα ως εργαλείο σύνδεσης με την εκπαιδευτική πράξη.
  • Αποκτήσουν βασικές δεξιότητες σχεδιασμού και οργάνωσης μιας κουκλοθεατρικής παράστασης

 

Αξιολόγηση: Οι φοιτητές αξιολογούνται υποχρεωτικά: α) από τις δραστηριότητες που εφαρμόζονται σε κάθε συνάντηση και β) από τις κουκλοθεατρικές παραστάσεις ή από τις γραπτές εξετάσεις στο τέλος του εξαμήνου. Επίσης οι φοιτητές μπορούν να ασχοληθούν και με επιλεγόμενες εργασίες διερεύνησης. 

Διδακτική Μεθοδολογία: Εργαστηριακές ασκήσεις βιωματικής κατανόησης - συζήτηση - εισαγωγή θεωρητικών ζητημάτων – αναστοχασμός.

Επισυναπτόμενο ΑρχείοΜέγεθος
koykles_kai_koyklotheatro.pdf168.09 KB