Νεότερη ελληνική ιστορία: κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις

Κωδικός Μαθήματος: 
ΙΠ0203
Είδος Μαθήματος: 
ΙΕ
Μονάδες ECTS: 
5
Εξάμηνο: 
6

Σκοπός: Η παρουσίαση και κριτική εξέταση κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών ζητημάτων Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.
 

Η επίτευξη γνωστικών στόχων που σχετίζονται με την ιδεολογική υποδομή, τις οικονομικές και κοινωνικές δομές του αρτισύστατου Ελληνικού κράτους, τη μετανάστευση, την εκπαίδευση και την ιδεολογική της θεμελίωση, τα φαινόμενα του ‘πολιτιστικού πατριωτισμού’, του μεγαλοϊδεατισμού και του ευεργετισμού, καθώς και την οικονομικοκοινωνική κατάσταση του παιδιού και της γυναίκας.

Με βάση τα παραπάνω, εξετάζονται ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας, καθώς και ιστορίας του πολιτισμού κατά τη νεότερη περίοδο. Η κατάσταση του αγροτικού και αστικού πληθυσμού κατά τον IΘ΄ αιώνα, η μετανάστευση, η ιδεολογική υποδομή του αρτισύστατου κράτους, τα στοιχεία που συγκροτούν την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων, είναι από τα κύρια προς διερεύνηση ζητήματα, στο A΄ μέρος του μαθήματος. Στο Β΄ μέρος, εξετάζονται θέματα παιδείας, όπως το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος, οι οικονομικές παράμετροι της εκπαιδευτικής πολιτικής του Όθωνα, η κοινωνική διαστρωμάτωση και η πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση, η εκπαίδευση των θηλέων και ο ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος στην αναπαραγωγή των κοινωνικοπαραγωγικών σχέσεων, καθώς και τα φαινόμενα του πολιτιστικού πατριωτισμού, του μεγαλοϊδεατισμού και του ευεργετισμού στην εκπαιδευτική τους διάσταση. Tέλος, στο Γ΄ μέρος, τίθενται προς πραγμάτευση ζητήματα οικονομικοκοινωνικής και μορφωτικής κατάστασης του παιδιού και της γυναίκας, κατά τον IΘ΄ αιώνα και, συγχρόνως, ανιχνεύονται οι ζυμώσεις και οι προοπτικές που θα οδηγήσουν στη νέα οικονομικοκοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα του εικοστού αιώνα.

Αξιολόγηση: Γραπτή εξέταση σε συνδυασμό με εκπόνηση σχετικών εργασιών.
Λέξεις κλειδιά: ιδεολογική υποδομή κράτους, αγροτικός και αστικός πληθυσμός, αλυτρωτισμός, ιδεολογικές θεμελιώσεις εκπαίδευσης, ‘πολιτιστικός πατριωτισμός’, ευεργετισμός, οικονομικοκοινωνική κατάσταση παιδιού και γυναίκας.

Επισυναπτόμενο ΑρχείοΜέγεθος
neoteri_elliniki_istoria._koinonikooikonomikes_kai_politismikes_proseggiseis.pdf177.03 KB