Κατσαρίδου Μάρθα

Ακαδημαϊκή Βαθμίδα: 
Επίκουρη Καθηγήτρια
Γνωστικό Αντικείμενο: 
Θέατρο στην εκπαίδευση: Παιδαγωγικές και Βιωματικές προσεγγίσεις
Τηλέφωνο: 
24210-74743
E-mail: 
mkatsaridou [at] uth [dot] gr
Αναλυτικό Βιογραφικό Σημείωμα: 

Η Μάρθα Κατσαρίδου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. και υποκριτική στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης. Ως υπότροφος του Ωνασείου Ιδρύματος, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Goldsmith’s College, University of London. Η διδακτορική της διατριβή (Π.Τ.Δ.Ε., Α.Π.Θ., 2011) έχει ως θέμα «Η μέθοδος της δραματοποίησης στη διδασκαλία της λογοτεχνίας».

Έχει διδάξει ως μέλος ΕΕΠ στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών, ΑΠΘ (2017-2019), ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης (2014-2019), ενώ έχει διατελέσει μέλος ΣΕΠ στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (2014-2019). Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για 15 έτη (2002-2017).

Έχει συνεργαστεί σε επιμορφωτικά προγράμματα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Α.Π.Θ.), έχει συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Εrasmus+ και έχει σχεδιάσει θεατροπαιδαγωγικές δράσεις για μουσεία και φεστιβάλ. Ως εμψυχώτρια έχει συνεργαστεί με θέατρα, πολιτιστικούς συλλόγους και σχολεία, ενώ έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις με παιδιά και νέους. Είναι συγγραφέας της μονογραφίας με τίτλο «Η θεατροπαιδαγωγική μέθοδος. Μια πρόταση για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας σε διαπολιτισμική τάξη» (Σταμούλης, 2014). Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη και εφαρμογή θεατροπαιδαγωγικών προσεγγίσεων στην τυπική και τη μη τυπική εκπαίδευση όπως και στην αξιοποίηση θεατρικών πρακτικών ως εργαλείων έρευνας και κοινωνικής παρέμβασης.