Εισαγωγή στη θεωρία λογοτεχνίας

Κωδικός Μαθήματος: 
ΙΠ1021
Είδος Μαθήματος: 
ΙΥ
Μονάδες ECTS: 
6
Εξάμηνο: 
2
Διδάσκων: 
Σηφάκη Ευγενία

Περιγραφή του μαθήματος - στόχοι: Πρώτος στόχος είναι οι φοιτήτριες/τές να εξοικειωθούν με τις έννοιες του λογοτεχνικού είδους, των λογοτεχνικών συμβάσεων και την ιστορικότητά τους. Μελετώνται κείμενα που εκπροσωπούν διαφορετικά λογοτεχνικά είδη (δράμα, πεζογραφία και ποίηση) και διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα (ρομαντισμός, ρεαλισμός, μοντερνισμός, κ.α.). Τα κείμενα της ύλης, τα οποία προέρχονται από την ευρωπαϊκή, ελληνική αλλά και αμερικάνικη λογοτεχνία, χρησιμοποιούνται ως παραδείγματα για διαφορετικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις και πρακτικές λογοτεχνικής κριτικής έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί ο δεύτερος στόχος του μαθήματος που είναι μια πρώτη γνωριμία με τις θεωρίες λογοτεχνίας. 

Προσδoκώμενα αποτελέσματα

Να είναι σε θέση οι φοιτήτριες να αποκωδικοποιούν τον σύνθετο λογοτεχνικό λόγο.

Να μπορούν να διακρίνουν τις συμβάσεις των διαφορετικών λογοτεχνικών ειδών. 

Να κατανοήσουν βασικά στοιχεία της γραμματολογίας, δηλαδή τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους προσεγγίζουμε το λογοτεχνικό φαινόμενο.

Να αναπτύξουν τη δεξιότητα της γραφής ενός σύντομου κριτικού δοκιμίου.

Αξιολόγηση: Η αξιολόγηση του μαθήματος βασίζεται σε γραπτές εξετάσεις στο τέλος του εξαμήνου. Υπάρχει η δυνατότητα εκπόνησης γραπτής προαιρετικής εργασίας για βελτίωση βαθμού.

Διδακτική Μεθοδολογία: Διαλέξεις και συζητήσεις σεμιναριακού τύπου. Ασκήσεις κριτικής ανάλυσης κειμένου.

Επισυναπτόμενο ΑρχείοΜέγεθος
perigrafi_eisagogi_sti_theoria_logotehnias.docx19.68 KB